Programma Shaffy Weekend

ARTIESTEN EN PROGRAMMA

Stichting Accu/ Jos Zandvliet: De fanfare komt
Jos Zandvliet was medeoprichter van de legendarische Dogtroep en was gedurende het 30-jarig bestaan verantwoordelijk voor de wonderlijke muziek die tijdens de voorstellingen over het publiek werd uitgestrooid. Nadat het gezelschap zichzelf ophief ging Jos door met een nieuwe stichting die beoogt letterlijk leven in de brouwerij te brengen, samen met de bewoners van de Amsterdamse stadsdelen.
8 november, 19.30 uur (opening)  

Krisztina de Châtel (69) en Cecilia Moisio (27)
Krisztina de Châtel kreeg haar opleiding aan de Folkwang Tanz Hochschule van Kurt Jooss in Essen en kwam daarna naar Nederland om bij het legendarisch gezelschap van Kurt Stuyf te gaan werken. Ze maakte haar debuut als choreografe in de voorstelling Voltage Control I die op 20 januari 1977 in Shaffy in première ging. Een reeks van opzienbare choreografieën zoals Light, Lines, Forgò, Föld volgden. De rest is geschiedenis. Cecilia Moisio is een van de jonge talenten die in het Shaffy Weekend te zien zijn met haar dansvoorstelling It’s not you it’s me.
8 november, 20.30 uur

Krisztina de Châtel en brandweer Alkmaar: Brand!
Krisztina werkt niet alleen met talentvolle dansers maar gaat ook de confrontatie aan met ongebruikelijke “bewegers” zoals American football spelers, vuilnismannen en kraanmachinisten. Haar volgende project, dat ze ook in het ShaffyWeekend presenteert, is een confrontatie tussen 4 brandweermannen en 4 danseressen.
8 november, 21.00 uur (special)

Waterland Trio
Loek Dikker heeft vele gezichten: jazzpianist, componist voor theater- en dansgroepen en films (o.a. Paul Verhoeven). Hij is een van de weinigen die al optrad in gebouw Felix Meritis, nog vóór het Shaffy Theater er gevestigd werd. In de jaren daarna is hij in vele functies en combinaties in Shaffy te gast geweest o.a. met het Waterland Ensemble.

Speciaal voor u heeft Loek Dikker het programma: Forward to the Past, samengesteld en uitgevoerd door het Loek Dikker/Waterland Trio, bestaande uit: Leo van Oostrom saxen, Pierre Courbois, slagwerk en Loek Dikker, piano & composities.
8 november, 22.00 uur

Thijs van Leer
Fluitist, pianist, organist, zanger, componist, arrangeur, muziekleraar en bandleider Thijs van Leer kreeg in de jaren zeventig grote bekendheid met zijn band Focus en parallel daaraan als solist op albums onder de naam Introspection. Hij begon zijn professionele carrière als pianist en achtergrondzanger in het programma Shaffy Verkeerd van Ramses Shaffy in de bovenzaal van Felix Meritis, de huidige Shaffyzaal. Sindsdien maakte hij tal van albums met verschillende bezettingen en is vooral de laatste jaren een graag geziene gast met zijn solo optredens op hammondorgel.
8 november, 23.00 uur

Wonderland Lichtshow
Peter van Wijngaarden is niet alleen oud-medewerker van het Shaffy Theater, maar had daarnaast en heeft nog steeds een rasechte vloeistof show ter ondersteuning van popconcerten zoals dat in de zestiger en zeventiger jaren gebruikelijk was. Met dezelfde apparatuur als veertig jaar geleden is hij herontdekt door een jonge generatie pop- en rockbands en toert regelmatig langs de poptempels om de concerten een speciale sfeer te geven. Nu zal hij het concert van Thijs van Leer versterken. Nostalgie voor de ouderen onder ons en een nieuwe sensatie voor de jeugd als symbiose van vier generaties.
8 november, 23.00 uur

Harry de Wit (60) en Guusje Ingen Housz (22): Glasvlinders
Duizendpoot Harry de Wit was in Shaffy een veel geziene maker van performances, concerten, composities voor dansgroepen, etc. Zijn eerste optreden vond plaats in 1978 met Klankast, een compositie in opdracht van het Shaffy Theater voor acht musici, twee dansers en slides. Later ging hij ook bij gerenommeerde gezelschappen als Toneelgroep Amsterdam en het Nationale Toneel aan de slag. Bij dit laatste gezelschap treedt de Wit live op in de voorstelling Het Stenen Bruidsbed. De Wit’s optreden in deze productie werd door Loek Zonneveld zeer positief besproken in De Groene Amsterdammer.

Op dit moment werkt hij aan een nieuwe performance met de jonge beeldend kunstenares/performer Guusje Ingen Housz met de wonderschone titel Glasvlinders. Een instrument van speciaal geblazen buizen. Guusje bespeelt het instrument, Martijn Grootendorst zorgt voor een uitgekiende belichting. Met: Guusje Ingenhousz en muzikante Saskia Meijs; geluid, Jannes Noorman; videast, Martijn Grootendorst; glasblazer, Edwin Dieprink; fotografie, Bastiaan Ingen Housz; glasinstrument, Fed Design. Een mooie meditatieve afsluiting van de avond.
8 & 9 november, 00.15 uur

Karina Holla: Être Blessée
De wieg van Karina Holla stond als het ware in het Shaffy Theater. De mimeopleiding van de Amsterdamse Theaterschool was een belangrijke springplank voor velen van haar latere collega’s, zo ook voor Karina. Haar grote doorbraak kwam in 1982 met haar solo Valeska, ich bin eine Hexe, over Valeska Gert, Ausdruckstänzerin uit de jaren ’30 in Berlijn.

Sindsdien heeft ze vele producties in Shaffy uitgebracht en toerde met diverse voorstellingen door heel Europa. Ze geeft nog steeds les op de mime-opleiding en begeleidt studenten bij het maken van voorstellingen. In Etre Blessée kijkt ze terug op haar eigen loopbaan (die overigens nog lang niet afgerond is) op een uiterst kwetsbare, geestige en ontroerende wijze.
8 november, 20.00 uur; 9 november 20.15 uur

Peter Zegveld: Scherzo Mechanica
Peter Zegveld is de man van de mysterieuze machines. Daarmee goochelde hij in Shaffy en dat doet hij nog steeds. In het najaar van 2013 toont Museum Boymans van Beuningen een tiental installaties van de beeldend kunstenaar Zegveld. In het Shaffy Weekend zullen wij vooral de theatermaker Zegveld laten zien. Er wordt mechanische muziek gemaakt door twee machinisten op muziekmachines die puffen, stomen en kraken. Een lust voor oog en oor. Medemachinist is oud-Hauser Orkater muzikant Thijs van der Poll.
8 november 22.15 uur

Guido Lauwaert: Reis naar het einde van de nacht
Lauwaert, acteur, regisseur, auteur was in de jaren ’70, een van de Vlaamse artiesten die onder de naam “de Vlaamse Golf” via Shaffy doorbrak in Nederland en Vlaanderen. Hij debuteerde in 1972 met zijn solo Reis naar het einde van de nachtvan Louis Ferdinand Céline. De legendarische recensent Jac Heijer was lyrisch over de voorstelling.

Op 9 april 2013 ging in de Cultuurloft te Gent een heropvoering in première en opnieuw was het enthousiasme groot. Guy Coene van de Morgen schreef: “Lauwaert wordt Bardamu/Céline. Hij scheldt, spot, trapt heilige huisjes onderuit. Hij beukt koppig tegen de alomtegenwoordige hypocrisie aan, maar al te goed wetende dat het einde van de nacht nadert”.

EXTRA! Mijn tweede stem, een bloemlezing uit het werk van Nederlandse en Vlaamse dichters, toegelicht met biografische informatie wordt na afloop van de voorstelling gratis aangeboden, zolang de voorraad strekt.

8 november, 00.15 uur; 9 november, 23.00 uur

Shaffy Songbook Live
Vanzelfsprekend is er uitgebreid aandacht voor het repertoire van Ramses zelf in het programma Ramses Shaffy Songbook in de gerestaureerde Shaffyzaal waar het allemaal begonnen is. O.l.v. Nico van der Linden en zijn combo. Met de jonge artiesten Cheyenne Toney, Julia van der Toorn, Steven de Geus, Roel Vermeer, Julia Leter-de Bruine, Jesje de Schepper en Basja Chanowksi. Speciale gast is Sylvia Alberts. 

Er wordt een keuze gemaakt uit de volgende songs: Sammy (Engelse versie), Als het legaal geworden is, Het is stil in Amsterdam, Laat me, Als je niet bij me bent, Als ik me sleutel kwijt ben, Jij bent nu daar binnen, Ik drink, Duet, Had je niet die mooie blauwe ogen, Loop door, Josje, La Mouette, Het is vijf uur en Er was een jongetje.

8 november, 20.00 – 00.00 uur; 9 november, 20.30 – 00.00 uur

De nieuwe generatie Orkater
Hauser Orkater is niet meer, maar het gezelschap dat na opheffing opgesplitst werd in De Mexicaanse Hond (Alex van Warmerdam) en De Horde (Jim van de Woude), en nu als Stichting Orkater een veelvoud aan activiteiten ontplooit, was gedurende tien jaar een van de meest spraakmakende groepen in het Shaffy Theater. De eerste voorstelling van de legendarische groep, Op avontuur, vond plaats in maart 1972. Met de spirit van toen worden nog steeds de mooiste dingen gemaakt en wordt veel aandacht besteed aan aanstormende theatermakers, musici, ontwerpers, etc.

Zo kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Een zevenkoppige band bestaande uit Houk van Warmerdam, Mees van Warmerdam, Colin Linnekamp, Jules Timmers, Jip van den Dool, Krisjan Schellingerhout en Matthias van de Vijver hebben zich op het repertoire van hun “vaders” gestort om er een heel eigen draai aan te geven.
9 november, 21.00 uur

Dagan Cohen, Upload Theater
Dagan Cohens omvangrijkste installatie De Blauwbaard Club was in Shaffy te gast in 1987. Nu komt hij terug met een speciaal voor de gelegenheid samengesteld programma van Upload Cinema de formule waarmee hij alweer enige tijd succesvol optreedt, zoals deze zomer in de Kleine zaal van het Concertgebouw in het kader van de Robeco SummerNights.

Dagan Cohen is een voorbeeld van en voor de generatie beeldend kunstenaars die zich zowel in de commerciële culturele industrie alsook in de voorhoede van de artistieke entrepreneurs moeiteloos thuis voelt en dus ook als regelmatig bezoeker in Shaffy te vinden was.
9 november, 22.00 uur (special)

EXTRA
Theater Terra

Theater Terra, opgericht door Theo Terra, was al voor zijn grote doorbraak een graag geziene gast in het Shaffy Theater, dat lange tijd de enige plek was in Amsterdam waar regelmatig jeugd- en kindervoorstellingen te zien waren. Nu is Theater Terra in de hele wereld te zien, niet alleen in Nederland en België, maar ook in de VS, Canada, Rusland, Frankrijk, Oostenrijk, Spanje, Duitsland, Japan en China. Al jaren spreken Kikker, Kleine Ezel en Spuit Elf overal ter wereld tot de verbeelding van de heel jeugdigen (4 – 6 jaar) en hun ouders of begeleiders. In Kikker leest voor leest de acteur met een pop boeken voor, waarbij het net lijkt of ze hun eigen verhaal lezen. Succes verzekerd.
9 november, 11.00 uur (kindervoorstelling)

—————————————————————————————————-

LEZINGEN, PRESENTATIES EN INTERACTIEVE GEHEUGENMACHINE

Theater Levano
Chaim Levano (1928) heeft vele levens en artistieke carrières gehad. In Shaffy was hij vooral bekend als pianist van de hilarische optredens van het Resistentie Orkest en het theater van Will Spoor, toen Waste of Time geheten. Over het oeuvre van Levano, musicus, componist, arrangeur, begeleider, schrijver, regisseur, stem- en voordrachtkunstenaar, acteur, theater-, installatie- en radio- en tv-maker is nu een dvd (Kees Hin) en boek verschenen bij uitgeverij Huis Clos: Theater Levano. DVD en boek (gerealiseerd met steun van o.a. het AFK) worden gepresenteerd in aanwezigheid van de aanstichter van dit alles. Zijn performance Sonate in Urlauten is legendarisch. Hij zal hem live uitvoeren. Tevens zullen fragmenten uit de drieënhalf uurdurende film over zijn gehele oeuvre vertoond worden.
8  november, 20.15 uur

Hugo de Greef: De Vlaamse golf in Shaffy en hoe het verder ging in Nederland, Vlaanderen en de rest van Europa
Hugo betrad Shaffy in 1979 als producent van de Vlaamse theatergroep Radeis. Hij was toen 25 jaar oud. Radeis bleef komen en na de opheffing van het gezelschap kwamen de leden van de groep, Josse de Pauw, Dirk Pauwels en Pat van Hemelrijck in nieuwe samenstellingen terug. Ook De Greef bleef komen. Dat was onvermijdelijk, want inmiddels was hij met zijn Kaaitheater uitgegroeid tot een van de belangrijkste internationale theaterproducenten van Europa.

Tot de huidige dag is hij actief betrokken bij Shaffy, thans Felix Meritis. Nu is hij lid van de Raad van Toezicht van Felix Meritis, waarvan hij ook al permanent fellow was. Na Dick Hauser was Hugo enige tijd directeur/intendant van Shaffy/Felix Meritis.

De Greef zal aan de hand van aansprekende voorbeelden een persoonlijk inkijkje bieden in de wondere wereld van de internationalisering van het Vlaamse en Nederlandse theater dat voor vele artiesten ooit begon in het Shaffy Theater. Voor Anne Teresa de Keersmaeker was dit begin cruciaal.  Zij zal via het videoscherm aanwezig zijn met een speciale boodschap aan de aanwezigen. Daarbij zal zij putten uit haar herinneringen uit het begin van haar carriére die begon in het Shaffy met onder meer de spraakmakende voorstelling Fase.
8 november 21.30 uur

Bianca van Dillen: De plek van Dansproduktie in de ontwikkeling van de moderne dans in Nederland.
Danser en choreograaf Bianca van Dillen heeft de afgelopen jaren een indrukwekkende collectie documenten en beeldmateriaal verzameld waaruit zij speciaal voor het ShaffyWeekend een programma samenstelt dat aansluit bij het thema.
9 november, 21.30 uur

Shaffy Theater Memory Box live!
Een interactieve orale geheugenmachine onder regie van Harry Starren. Nog steeds krijgt hij die ietwat dromerige blik in zijn ogen die zoveel van zijn generatiegenoten kenmerkt zodra zij het woord Shaffy Theater horen.

Starren die zijn sporen verdiend heeft als directeur van De Baak, was vóór hij deze functie vervulde enige keren te gast in Shaffy/Felix Meritis als docent bij de Amsterdam-Maastricht Summer University waar hij jonge kunstenaars uit Midden- en Oost-Europa en de Balkan de beginselen van het kunstmanagement trachtte bij te brengen.
8 november, 23.00 uur en op 9 november, 22.15 uur

EXTRA 
Forum discussie: van Festival of Fools tot nieuwe trends in festivalland – over de toekomst van de festivallisering voor nieuwe makers
M.m.v. Steve Austen (Festival of Fools), Terts Brinkhoff (De Parade), Esther Lagendijk (Festival over het IJ), Joop Mulder (Oerol) en Henk Schoute (Zeeland Nazomer Festival).

Ooit was het mogelijk de initiatiefnemers van Shaffy, de Boulevard of Broken Dreams, De Parade en Oerol op een willekeurige avond in Shaffy aan te treffen. De “coming out” van Terts Brinkhoff en Joop Mulder vond vrijwel gelijktijdig plaats tijdens het Festival of Fools dat in 1980 op de toenmalige ADM-werf, thans een woonwijk, gehouden werd. Wat bewoog de vaders van het openlucht theaterfestival in Nederland en wat verbindt de nieuwe generatie festivals met de pioniers? Welk rol spelen ze voor de artistieke ontwikkeling van het theater in Nederland en hoe heeft de relatie met de artiesten zich ontwikkeld?
9 november 16.00 – 18.00 uur

—————————————

FILMPROGRAMMA
Vrijdag 8 november
20.15 – 21.30 uur Chaim Levano live: Sonate in Urlauten en fragmenten uit de film van Kees Hin over zijn oeuvre
21.30 – 22.30 uur De spelende mens, Festival of Fools, 1980. Over het absolute hoogtepunt van de vele Festivals of Fools die Shaffy samen met Melkweg en Paradiso geproduceerd heeft.
22.30 – 23.15 uur About Truus Bronkhorst van Frans Zwartjes
23.15 – 23.30 uur Man in de war door Ton Lutgerink van Noud Heerkens is een ode aan Ton Lutgerink, de veel te vroeg overleden theatermaker en danser die later tot de artistieke leiding van Onafhankelijk Toneel is toegetreden.

Zaterdag 9 november
20.30 – 21.30 uur De spelende mens
21.30 – 22.15 uur About Truus Bronkhorst
22.15 – 22.30 uur Man in de war
22.30 – 23.40 uur Ramses: Où est mon prince van Pieter Fleury. Documentaire over het leven van Ramses Shaffy. Fleury kreeg hier voor een Gouden kalf als beste lange documentaire in 2002.

—————————————

Tentoonstelling Gielijn Escher
De succesvolle overzichtstentoonstelling van het werk van Escher die onlangs in Boymans van Beuningen te zien was zal de basis vormen voor de selectie van werken die vooral gevormd zal worden door de opdrachten van Shaffy, Festival of Fools, Felix Meritis, en de vele groepen en artiesten die in Shaffy hebben opgetreden.

Escher is autodidact, hij ontving voor zijn werk de H.N.Werkmanprijs (1978) en de Prins Bernhard Fonds Prijs voor Toegepaste Kunst en Bouwkunst (1997).

Naast de “huisontwerper”, was Escher de exclusieve en eigenzinnige wilde plakker voor alle voorstellingen en overige publicitaire uitingen in de openbare ruimte van Shaffy en het Festival of Fools.
8 en 9 november, in de patio

——————————————–

De Verhalen, persoonlijke herinneringen aan het Shaffy Theater
Vanaf half juli verschijnen de persoonlijke impressies van bekende en minder bekende bezoekers, bespelers en medewerkers op de website van Felix Meritis en op het webportal if then is now. Deze verhalen moeten uitgroeien tot een catalogus van de oral history van Shaffy, voorlopig alleen digitaal, maar wellicht ooit ook in print.