Shaffy Nieuws

Video Anne Teresa De Keersmaeker

Bekijk hier een mooi oud filmpje van een optreden van choreograaf Anne Teresa De Keersmaeker, in de Concertzaal van Felix Meritis.

Publicatie ‘Theater Levano. Een Film en een boek over Chaim Levano’ wint ISTD-Award

De publicatie Theater Levano. Een Film en een boek over Chaim Levano van uitgeverij Huis Clos werd op 3 oktober jl. onderscheiden met de Premier Award van de International Society of Typographic Designers in Sussex (Engeland).

Dit boek, ontworpen door Piet Gerards Ontwerpers, werd eerder dit jaar al uitverkoren tot ‘Best Verzorgd Boek 2013’ en wordt vanaf 25 oktober a.s. geëxposeerd in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Naast het boek verscheen een film van Kees Hin over Levano’s werk.

Boekomslag Levano, Uitgeverij Huit Clos

Boekomslag

Het boek en de film belichten het oeuvre van Chaim Levano (1928); musicus, componist, arrangeur, begeleider, schrijver, regisseur, stem- en voordrachtkunstenaar, acteur, theater-, installatie- en radio- en tv-maker.

Levano heeft vele levens en artistieke carrières gehad. In het voormalige Shaffy Theater was hij vooral bekend als pianist van de hilarische optredens van o.a. het Resistentie Orkest. Tijdens het Shaffy Weekend van 2013 stond Chaim Levano nog op de planken met zijn legendarisch optreden Sonate in Urlauten.

Tentoonstelling Bijzondere Collecties UvA

Stap in de wereld van Ramses
Persoonlijk archief van Ramses Shaffy in tentoonstelling

Bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam is van 7 maart t/m 1 juni ‘Ramses Shaffy, de tentoonstelling’ te zien.

Shaffy 5 jaar hits
Hoes (detail) van de dubbel-lp ‘5 jaar hits’, 1974
In deze tentoonstelling komt de veelzijdigheid van Shaffy goed over: als zanger, als kunstenaar, als acteur en privé. Door de combinatie van beeld en geluid, foto’s, persoonlijke documenten, affiches en kostuums stapt de bezoeker even de wereld van Shaffy binnen. Het Amsterdam van de jaren ’60 en ’70 lijkt opeens heel dichtbij.

Persoonlijke documenten
Het archief van Shaffy wordt sinds 2012 bij de Bijzondere Collecties beheerd. Veel van Shaffy’s eigendommen worden voor het eerst tentoongesteld. Behalve uit de privécollectie wordt geput uit de archieven van Eye en het voormalige Theater Instituut Nederland (nu beheerd bij de Bijzondere Collecties).

Kijk voor meer informatie op de website van Bijzondere Collecties UvA

Noodzaak doet bewegen

Verslag van de lezing die Hugo De Greef hield op 8 november 2013 tijdens het Shaffy Weekend.

Met o.a. filmfragmenten uit ‘Fase’ van Anne Teresa de Keersmaeker. Over de Vlaamse golf in het Shaffy Theater en hoe het verder ging in Nederland, Vlaanderen en de rest van Europa.

‘Het was een mooie andere plek om te zijn.’ Zo omschrijft Anna Teresa De Keersmaeker het Shaffy Theater in haar videoboodschap aan de bezoekers van het Shaffy Weekend. In de Koepelzaal van Felix Meritis luistert een twintigtal mensen aandachtig hoe De Keersmaeker haar verhaal doet. Op de achtergrond is de muziek uit de Shaffyzaal hoorbaar. ‘Ik heb niet mooie, maar de mooiste herinneringen aan het Shaffy Theater,’ vertelt ze ons. Geen wonder. Het Shaffy Theater heeft een essentiële rol gespeeld in haar doorbraak als danseres en choreografe. De eerste keer dat ze optrad buiten Brussel, met de spraakmakende voorstelling Fase, was in de Shaffyzaal van het Shaffy Theater. Het was 10 uur ’s avonds in de lente van 1982. Na afloop toonde Marcel Bonaud van de Centre Pompidou in Parijs belangstelling in de jonge Vlaamse. Het was Hugo De Greef die een goed woordje voor haar deed. Diezelfde De Greef zal vanavond zijn licht werpen op de boodschap van De Keersmaeker en de wondere wereld van de internationalisering van het Vlaamse theater. Als producent van de Vlaamse theatergroep Radeis en oprichter van het Kaaitheater is hij een van de belangrijkste internationale theaterproducenten van Europa. Daarnaast is acteur, regisseur en schrijver Guido Lauwaert aanwezig. Gezamenlijk zijn zij het levende bewijs van de interactie tussen Vlaanderen en Nederland. Ze zullen ingaan op de zogenoemde ‘Vlaamse golf’ in Nederland aan het eind van de jaren 70 en begin jaren 80: omdat de Vlaamse artiesten in eigen land niet terecht konden, zochten ze massaal hun heil in Nederland. En dat begon in het Shaffy Theater. Lees verder

Van Festival of Fools tot nieuwe trends in festivalland

Verslag van de forumdiscussie op 9 november 2013, tijdens het Shaffy Weekend.

Pioniers van de Nederlandse festivalwereld aan het woord

Het is rustig op de zaterdagmiddag van het Shaffy Weekend. Over een aantal uur zal uit de Shaffyzaal muziek klinken van artiesten die een hommage brengen aan Ramses Shaffy, voor nu begeeft Felix Meritis zich nog even in rust. In de ’s avonds zo uitbundige Shaffyzaal heeft zich een bijzondere groep mensen verzameld om te spreken over het Nederlandse festivallandschap. Terwijl op groot scherm unieke beelden worden getoond van het Festival of Fools, dat jaarlijks plaatsvond van 1975 tot 1980, komen de sprekers een voor een binnen: Steve Austen (Festival of Fools), Terts Brinkhoff (De Parade), Joop Mulder (Oerol), Esther Lagendijk (Fetsival over het IJ) en Henk Schoute (Zeeland Nazomer Festival). Lees verder